Négy dolog, amit feltételnül tudnod kell a thai masszázsról | aloethaimasszázs

Ha azt gondolod, hogy a thai masszázs kizárólag nyújtásokból áll, akkor feltételenül olvasd el ezt a cikket.

A nyújtások egyedi, izgalmas és jól felépített elemei a thai masszázsnak, azonban ennél sokkal többről szól ez a gyógyító művészet. A masszázs, amely nyomásokból és nyújtásokból áll, leginkább egy passzív jógaórához hasonlítható. Néhány embernek ez pont megfelelő, míg másoknak akár megterhelőnek is tűnhet.

Thai masszázs mindenkinek

Szerencsére, más elemei is vannak a thai masszázsnak, melyeknek célja, hogy jól igazodjon bármilyen erőnléthez és korcsoporthoz. Képzett szakember kezeiben a masszázsunk lehet gyengéd vagy erős, relaxáló vagy felpezsdítő, intenzív vagy lazító, illetve heves vagy akár transzba ejtő.

A thai masszázs mindenkinek ajánlott korra, hajlékonyságra tekintet nélkül.

Egy kellemes és hatásos masszázshoz négy összetevőt kell egyidejűleg alkalmazni.

Vizsgáljuk meg ezeket az elemeket:

1. Thai masszázs
Az első elemet egyszerűen csak thai masszázsnak hívjuk.
Többféle technikát használnak a masszőrök, mint például a nyomás, nyomkodás, hajlítás, gyúrás, hengerelés, ringatás, köröztetés.

2. Az energiavonal
Thaiföldön Zen vonalaknak is nevezik ezeket az energiavonalakat. Kevésbé ezoterikus, mint amilyennek hangzik. Ellentétben a Reikivel, a thai masszázsban fizikai mozgatást vagyis masszázst is alkalmaznak az enegiavonalak mentén.

Kívülállóként, az egész csak egyszerű masszázsnak tűnik, viszont a thai masszázs követi a testben futó Zen vonalak útját. Ez a technika  egészen eltérő a nyugati masszázstechnikáktól,  ahol a masszőr az anatómiailag meghatározott izmokon, ínszalagokon és izületeken dolgozik. A nyugati technikáknál az anatómiára öszpontosítanak, míg a keleti módszerekben az energia szabad áramlásának elősegítésére.

3. Nyújtás
A harmadik elem a nyújtás.
Ezért nem meglepő a Thai Jóga Masszázs név is. A nyújtások a jóga ászanák részei, ami az indiai jóga gyökerekig nyúlik vissza. A thai masszázs egyértelműen az indiai jóga kultúrából alakult ki.

4. A negyedik összetevő: a művészet.
A művészet, amellyel a masszőr ötvözi az első három összetevőt, garantálva azok harmónikus együttműködését. Az érzékenység, érzelem és intuíció ezért elengedhetetnek a thai masszázsban. Elsősorban nem a masszázstechnika a lényeg és nem is a zen vonalak, hanem azok felismerése, ami lelki ráhangolódást igényel a masszőrtől.
Figyeljük csak meg a könyök illetve térd szerepét a masszázsban!

A figyelem és érzékenység rendkívülen fontos szerepet játszik, mind a nyújtásnál, mind a Zen vonalak átdolgozásánál, illetve a többi masszázs technikánál is.
Igaz, hogy ez az összes masszázsra érvényesnek kellene lennie.
Azonban ez még sokkal fontosabb a thai masszázsban, amelyben közvetlenül az energia vonalakkal foglalkozik a masszőr, illetve  gyakran masszív nyújtási technikákat alkalmaz és könyök,térd illetve talp nyomásokat is használ. Így sokkal nagyobb a kockázat a túlnyújtásra illetve túlnyomásra, mint bármelyik nyugati masszázsnál.
Érzékenység, ráhangolódás és intuíció kellenek ahhoz, hogy harmonikus egységgé álljon össze a thai masszázstechnika, a zen energiavonalak rendszere és a nyújtások a masszőr kezeiben.