Barion Pixel
Kosár
Blog

Az érintés varázsa

Az érintés varázsa

Az életem során nagyon sokat tapasztaltam az érintés varázsáról. Tudom, hogy ott van, láttam, éreztem, tapasztaltam, és ettől nincs is többre szükségem.

Thaiföldi emberekkel dolgozva és találkozva úgy vélem, hogy kijelenthetem, hogy az ottani emberek kevésbé intellektuálisak, és talán még kevésbe ragaszkodnak a tudományos megközelítésekhez.

Nem állítom, hogy igazam van, csak szeretnék egy másik nézőpontot bemutatni a megszokott nyugati nézettel szemben.

Rengeteg cikk és tanulmány próbálja alátámasztani az érintés és a thai masszázs hatékonyságát. Számomra ez egy nagyon bizar nyugati jelenség, hogy minden állítást tdományos bizonyítékokkal kell alátámasztani.

A szerelem bizonyossága 

Képzeld el azt a szituációt, hogy egy lány azt mondja a barátjának: Szeretlek! És a fiú válasza következőképpen hangzik: Ez nagyszerű! Egyébként tudnom kell, hogy a szeretetnek, mint koncepciónak van-e valamilyen tudományos alapja!

A lány zavarában ezt mondja: Drágám, ez az érzés a szívemből jön!

Válasz: Ez mind szép és jó, de nekem bizonyíték kell, hogy ez létezik és működik! Ha tudományosan dokumentált bizonyítékokkal alá tudod támasztani ezt a jelenséget akkor hiszek neked!

A lány válasza: Te őrült vagy! Kőből van a szíved, az érzelmeid meg olyanok, mint egy roboté. Inkább keresek magamnak egy csupaszív férfit.

Józan ész és a saját tapasztalat értékelése

Ez a történet lehet, hogy furcsán hangzik, hisz ép elmével senki sem tenne fel hasonló kérdéseket, viszont egy jó példa arra, hogy mennyire felesleges az érintés jótékony hatását bizonyítékokkal alátámasztani.

Bárki megmondhatja, akinek már volt része egy kellemes érintésben, akár masszázs formájába is, hogy mennyire pihentető volt, mennyivel jobban érezte magát utána. 

Keleti és nyugati elméletek a masszázs hatásáról

Ha megkérdezel egy thaiföldi masszőrt a masszázs jótékony hatásairól, valami ehhez hasonló választ fogsz kapni: A masszázs nagyon kellemes, ellazít, jót tesz az egészségednek és feltöltődsz energiával. Legtöbbször csak ennyi hangzik: Jobban érzi magát tőle az ember!

Viszont, ha egy nyugati specialistát kérdezel meg, akkor valószínűleg egy tudományos magyarázatba kezd, kutatási eredményekre hivatkozva. Elmondja az izmokra való hatását, majd a szívre, immunrendszerre, nyirokrendszerre stb.

Mennyi bizonyítékra van szükségünk?

Mennyivel érezzük jobban magunkat a masszázs során, ha tudjuk, hogy mennyi dopamint és szeratonint termel a szervezetünk közben, vagy hogy melyik kémai anyag milyen hatással van a testünkre és hogy a kutatók milyen vizsgálattal támasztják alá a mi kellemes közérzetünk okát! Valószínűleg semennyivel!

Az nagyon jó dolog, ha ismerjük ezeket a tanulmányokat, de meglehetősen riasztó, ha tudományos bizonyítékokkal kell alátámasztani az olyan érzelmeket, mint a szeretet, vagy egy kellemes masszázs, vagy egy falat ízletes mangó megízlelése.

A saját tapasztalásunk és a józan eszünk elég bizonyítékot kell, hogy szolgáltasson. Mi szükség van itt a tudományos bizonyítékokra?

Vannak dolgok az életben, amiket elég megtapasztalni

Az elménk elvarázsolódik, amikor egy heves érzelmet tapasztalunk meg. Emlékszel még milyen igazából szerelmesnek lenni? Vagy amikor először tartottad gyermekedet a karodban? Emlékszel, amikor beleharaptál abba a finom almáspitébe? És a csodálatos masszázsra?

Tényleg  szükséged van más helyeselésére, hogy a saját érzéseidet igaznak hidd? Hagynád, hogy meggyőzzenek az ellenkezőjéről az érzéseid és tapasztalataid ellenére is?

Túl sokra tarjuk a gondolatainak és túl kevésre az érzéseinket. Többnyire az eszünkre hallgatunk, ahelyett, hogy az érzéseinkre, megérzéseinkre támaszkodnánk.

Az életben vannak megmagyarázhatatlan, varázslatos, áldott dolgok, amelyeket vétek lenne vizsgálgatnunk.

Az érintés varázsa az egyik legcsodálatosabb tapasztalat az életben! Gondolj csak a kedvesed érintésére, egy őszinte ölelésre a barátodtól, vagy amikor kisírhatod magad egy megértő ember vállán vagy amikor karodban tarthatod a kisbabádat, látni a boldogságot a házi kedvenceden, amikor cirógatod a hasát vagy amikor kapsz egy kényeztető masszázst.

A mágikus recept

A érintés hatalmát csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha képesek vagyunk teljesen ellazulni és kikapcsolni az agyunkat és befogadni minden egyes percét. Ha elkezdesz agyalni és tudományos érveket felállítani a fejedben, akkor az elvárásaid tönkretehetik a csodát.

Lehet, hogy kijössz a masszázsról, aminek minden egyes pozitív hatásáról tudsz, de a gondolataiddal képes vagy összetörni a pillanat varázsát!

Úgyhogy csak egy dolgot tanácsolhatok: Érezz többet, gondolkodj kevesebbet!

Masszázsaink
aktiválják a tested energiáit...
Ne maradj le semmiről!
Ha értesítést szeretnél kapni akcióinkról, új szolgáltatásainkról, iratkozz fel értesítőnkre!
Adatkezelési beállítások

Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.